vlagecFed
vlagecFed

Bijkomende Fed-renteverhoging toch niet helemaal uitgesloten?

De markten: kort op de bal

Hoe restrictief is het Fed-beleid?

Gisteren gaven de notulen van de Fed-beleidsvergadering van 1 mei ons meer inzicht over het interne debat binnen het beleidscomité. Powell en co hielden toen de rente zoals algemeen verwacht onveranderd op 5.25%-5.50%. Toch betekende de communicatie na de beslissing het startschot van neerwaartse rentecorrectie. De reden is eenvoudig. Op het ogenblik van de beslissing hielden de markten nog slechts rekening met één renteverlaging dit jaar (in december). Om (vooral de korte) rentes vanaf die positionering verder te laten stijgen, moest de deur voor een renteverhoging opnieuw open. Fed-voorzitter Powell veegde die optie op de persconferentie echter vrij stellig van de tafel. Het beleid is restrictief genoeg. De rente ‘iets langer’ op het huidige niveau houden moet volstaan om inflatie op termijn terug blijvend naar 2% te brengen.

De notulen spreken die higher-for-longer inschatting niet radicaal tegen, maar intern was er veel meer onzekerheid over het restrictieve karakter van het actuele Fed-beleid dan Powell liet uitschijnen. Een aantal Fed-gouverneurs uitten hun twijfel over het vraag- (en inflatie)remmende effect van het huidige beleid. Mogelijk is de impact van hogere rentes kleiner dan vroeger het geval was. In technische termen vertaalt dat zich in een debat over de neutrale (beleids)rente, de theoretische evenwichtsrente bij trendgroei, prijsstabiliteit en maximale tewerkstelling. Een hogere inschatting van de neutrale rente, maakt het huidige monetaire beleid minder restrictief dan gedacht. In die context zijn verschillende gouverneurs alsnog bereid om de rente eventueel verder op te trekken. We weerhouden vooral een gevoel van onzekerheid over het actuele Fed-beleid; een nuance die Powell de markten duidelijk onthield. Amerikaanse rente krabbelden tot 4 basispunten hoger gisteren. Niet spectaculair, maar de markt pikt het signaal op.

De Fed ligt niet als enige wakker van het beschreven beleidsdilemma. Gisteren gaf ook de Reserve Bank of New-Zeeland aan dat ze de rente waarschijnlijk langer hoog moet houden, ook al koelt de groei af. Idem voor de Reserve Bank of Australia. In het VK koelt vooral de kerninflatie amper af ondanks een op het eerste gezicht restrictief beleid. In Centraal-Europa stevenen de centrale banken af op een pauze in hun versoepelingscyclus ondanks renteniveaus die nog ver boven de “oude” neutrale norm liggen. De ECB toonde zich recent vrij gerust dat inflatie stilaan op koers zit om blijvend terug te keren richting 2%. Daardoor kan ze de rente in juni verlagen. Lagarde en co geraken met die visie meer en meer geïsoleerd. Vandaag volgt een eerste realiteitstoets met de Q1 loondata van de ECB en het PMI-vertrouwen voor de maand mei.
 

Figuur - 2-j VS rente: rente enkel hoog voor langer, of toch nog hoger…?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Amerikaanse langetermijnrentes schieten uit de startblokken

Amerikaanse langetermijnrentes schieten uit de startblokken

EC(B) brengt ontnuchterende boodschap

EC(B) brengt ontnuchterende boodschap

Britse inflatie daalt tot 2%

Britse inflatie daalt tot 2%

RBA houdt rente onveranderd

RBA houdt rente onveranderd