MNB ‘gedwongen’ om op te treden?

Marktrapport

Veel centrale banken zetten de voorbije jaren alles in het werk om de groei te stimuleren en de inflatie op een aanvaardbaar peil te brengen. Voor het ene land was dat al meer nodig/gepast dan voor het andere. Hongarije ging alvast heel ver in zijn aanpak. De Hongaarse centrale bank (MNB) was een royale steunpilaar voor het groeibeleid van de regering. Groei primeerde en de MNB maakte zich niet al te veel zorgen over een oplopende inflatie of een gestage verzwakking van de forint.

Met beleidsrentes van 0.9% en -0.05% (depositorente) was de reële rentevergoeding (rente minus inflatie) wel extreem laag/negatief. Dat is a fortiori zo voor een land dat toch nog een weg heeft af te leggen inzake economische convergentie om volledig het niveau te bereiken van de ‘klassieke’ geïndustrialiseerde landen. Het extreem soepel beleid van de ECB met een negatieve beleidsrente van -0.5% liet ook de centrale banken aan de rand van de EMU toe het beleid veel soepeler te maken dan in ‘normale omstandigheden’ mogelijk zou zijn.

In tegenstelling tot de EMU trekt de inflatie in verschillende centraal-Europese landen al een tijd aan. De Hongaarse inflatie klokte gisteren af op 0.9% m/m en 4.7% j/j. De MNB inflatiedoelstelling is 3%. Ze tolereert een (tijdelijke) afwijking van +/- 1%. De MNB heeft wel een eigen maatstaf voor onderliggende inflatie. Die viel wel nog binnen deze tolerantieband (3.7%). Toch was het voor de markt duidelijk dat de MNB het huidige beleid niet langer kan handhaven. Bovendien zette de forint eerder deze week een nieuw historisch dieptepunt tegen de euro in de buurt van EUR/HUF 340. Die zwakke munt dreigt, ceteris paribus, de inflatie nog aan te wakkeren. Onmiddellijk na de publicatie van de inflatiecijfers kwam vicegouverneur Nagy de markt sussen. De bank zal alle nodige instrumenten inzetten om inflatie binnen de beleidshorizon (5-8 kwartalen) terug naar 3% brengen. De kortetermijn rentes veerden op. De forint twijfelde aanvankelijk, maar liet later het historisch dieptepunt toch achter zich. Op de vergadering eind maart beschikt de MNB over nieuwe (inflatie-)vooruitzichten en komt een aanpassing van het beleid zeker op tafel. De vraag is hoe ver de MNB zich wil ‘engageren’. Haar geloofwaardigheid ter zake is niet zo groot. Zo gaf vicevoorzitter Nagy tijdens zijn interventie gisteren ook aan dat hij verwacht dat de inflatie in februari en maart waarschijnlijk vertraagt. Toch zijn de kansen voor een verstrakking van het beleid ook vandaag nog toegenomen. Na de inflatie was ook de groei in het eerste kwartaal sterker dan verwacht (1% kw/kw, 4.5% j/j, 0.5% kw/kw verwacht). Die combinatie van hoge inflatie en sterke groei moet zelfs de ‘softe’ Hongaarse centrale bank toelaten om ergens in de volgende maanden het monetaire gaspedaal wat te lossen. Dat kan via een beperkte stijging van de beleidsrente of via de afbouw van andere maatregelen die de liquiditeit in de geldmarkt ruim hielden (FX swaps).

Het vooruitzicht op actie van de MNB geeft de forint op korte termijn waarschijnlijk ademruimte waardoor de munt de recente dieptepunten achter zich kan laten. Op iets langere termijn is maar de vraag hoe doortastend de MNB wil optreden. Ze zal waarschijnlijk in haar achteruitkijkspiegel blijven kijken en niet te ver afstand willen nemen van de ECB, ook al is de groei- en inflatiecontext anders dan in de EMU. Op korte termijn is er ruimte voor een herstel van de forint, maar het is voorlopig nog een brug te ver om al uit te gaan van een volgehouden opwaartse trend. Vanuit technisch oogpunt is een blijvende breuk beneden EUR/HUF 335 een indicatie dat het kortetermijn ‘alarm’ voor de forint kan worden afgeblazen. In een iets langer perspectief is EUR/HUF 328/330 een sterke technische steunzone.
 

Figuur - forint anticipeert op MNB actie.

Disclaimer:

Dit document is opgesteld door de KBC Economics - Markets desk en is niet opgesteld door de afdeling Research.  De desk bestaat uit Mathias Van der Jeugt, Peter Wuyts en Mathias Janssens, analisten bij KBC Bank N.V., die gereguleerd wordt door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Deze marktadviezen zijn het resultaat van een kwalitatieve analyse, waarin ruimte is voor ervaringen uit het verleden en persoonlijke beoordelingen. De standpunten zijn gebaseerd op de huidige marktomstandigheden en kunnen elk moment veranderen. De meest prominente input komt van publiek beschikbare gegevens, financieel nieuws, economisch en monetair beleid en courante technische analyses. De KBC Economics - Markets desk heeft redelijke inspanningen geleverd om deze informatie te verkrijgen uit bronnen die zij betrouwbaar acht, maar de inhoud van dit document is opgesteld zonder dat er een inhoudelijke analyse is gemaakt van deze bronnen. Er is niet beoordeeld of deze inzichten al dan niet geschikt zijn voor een bepaalde belegger. De meningen zijn onze huidige meningen op de datum die op dit materiaal staat en kunnen tegengesteld zijn aan eerdere aanbevelingen als gevolg van veranderde marktomstandigheden. De auteurs staan niet in voor de nauwkeurigheid, volledigheid of waarde (commerciële of andere) van dit document. Evenmin zijn de auteurs aansprakelijk jegens degenen die dit overzicht ontvangen voor de inhoud ervan of voor enig verlies of schade (hetzij uit onrechtmatige daad (inclusief nalatigheid), contractbreuk, schending van wettelijke of andere verplichtingen ) als gevolg van enig handelen of nalaten op basis van deze inhoud, evenmin voor enige vordering  tegen de auteurs met betrekking tot de inhoud van of de informatie in dit document. Eventuele meningen die hierin worden geuit, weerspiegelen het oordeel ten tijde van het opstellen van het overzicht en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Gezien de aard van dit advies (gekoppeld aan valuta en rente) is het advies over het algemeen niet specifiek van aard.   Als zodanig is er geen verwijzing naar enig corporate finance contract en als zodanig is er geen 12 maanden overzicht op basis van de verschillende adviezen. Dit document is slechts geldig gedurende een zeer beperkte periode, als gevolg van de snel veranderende marktomstandigheden.

Gerelateerde publicaties

CNB klaar om rentecyclus lager uit te doven

CNB klaar om rentecyclus lager uit te doven

Riksbank stelt lagere rente in het verschiet

Riksbank stelt lagere rente in het verschiet

De tweede naald in het Fed-kompas

De tweede naald in het Fed-kompas

ECB maakt de rekening op

ECB maakt de rekening op