Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Saoedi Arabië komt ter hulp

vlagecolie

Enkele weken zag het er naar uit dat olie enkel maar kon stijgen. De wereldeconomie, onder leiding van de VS, bleef het goed doen. Bovendien stuurde ook politieke onzekerheid de olieprijs hoger. De olieproductie die vanaf november zou wegvallen omwille van een nieuwe Amerikaanse boycot tegen Iran zou door andere OPEC-landen niet (kunnen) worden gecompenseerd. Ook de olievoorraden brokkelden af, onder meer in de VS. Alles wees erop dat de oliemarkt op een aanhoudende periode van krapte zou afstevenen. Het olievat was bij manier van spreken, halfvol.

We zijn nu iets meer dan twee weken na de piek in de Brent-olieprijs van $86.75 per vat. De retoriek is helemaal gewijzigd. De politieke onzekerheid is er zeker niet minder op geworden. De spanning tussen de VS en China houdt aan en wordt een bron van onzekerheid op de financiële markten en mogelijk voor de gehele wereldeconomie. De forse correctie op de beurzen laat stillaan zijn sporen na in andere markten van risicovolle, cyclisch gevoelige activa zoals sommige grondstoffen, inclusief olie.

Ondertussen lijkt de terugval in de voorraden minder uitgesproken. Last but not least, de politieke ontwikkelingen worden nu blijkbaar eerder een rem op de olieprijs dan dat ze de olieprijs hoger jagen. Zo liet Saoedi Arabië vanmorgen verstaan dan het land bereid is de productie-uitval omwille van de boycot van Iran minstens ten dele op te vangen. Een gebaar van goodwill naar de VS (en de rest van de internationale) gemeenschap nu het land veel politieke tegenwind krijgt naar aanleiding van de dood van journalist Khashoggi?
 

Figuur - Brent olie duikt opnieuw beneden de kaap van $80 per vat.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere apps:

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

S&P spaart Italië